۱. مهم ترین برنامه های شما برای پیگیری توسط معاونت بهداشتی و پیشگیری چیست؟
با سلام ، مستحضرید که حوزه معاونت بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور مشتمل بر پنج دفتر است و تلاش ما این خواهد بود که علاوه بر پیگیری اموراتی که بصورت ذاتی بر عهده این معاونت می باشد ، نسبت به تدوین و اجرایی نمودن برنامه هایی در راستای توسعه خدمت رسانی از سوی سازمان دامپزشکی و نیز اصلاح فرآیندها بر مبنای مقتضیات زمان و امکانات موجود و حتی با ملحوظ نمودن محدودیت ها اقدام نماییم. اگر بخواهم بطور اجمالی برنامه های سال ۹۹ را برایتان عنوان نمایم در ارتباط با نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی ممیزی واحدهای تولیدی فرآورده های خام دامی ، توجه بیشتر و ساماندهی زنجیره سرد و ناوگان حمل و نقل این فرآورده ها و ارتقای آموزش و نظارت دقیق بر وظایف مسئولین فنی - بهداشتی ، در حوزه قرنطینه و امنیت زیستی استمرار تفویض اختیار در تعدادی از وظایف و مسئولیت های به ادارات کل دامپزشکی استان ها در راستای تمرکززدایی و روان سازی امور ، بازنگری در نحوه فعالیت قرنطینه های داخلی ، به روزرسانی الزامات بهداشتی واردات کالاهای تحت نظارت بهداشتی دامپزشکی و نیز یکنواخت سازی فرآیند صادرات فرآورده های خام دامی در ادارات کل دامپزشکی استان ها و در حوزه بهداشت و مدیریت بیماریهای دام و طیور و آبزیان برنامه مونیتورینگ اثربخشی واکسن های تب برفکی ، هدفمندی واکسیناسیون آبله ؛ توسعه برنامه های آموزش و ترویج و عملیاتی نمودن بخشی از بسته بهداشتی طراحی شده در ارتباط با دام عشایر ، اجرای برنامه ملی طرح کاهش و کنترل سالمونلا و توسعه طرح واکسیناسیون طیور بومی بر علیه نیوکاسل ، توسعه اقدامات مرتبط با مراقبت از بیماریهای آبزیان و تاکید بر رعایت دقیق الزامات بهداشتی در طرح های جدیدالاحداث حوزه آبزیان از جمله موارد قابل ذکر است.
۲. برای اجرای ماده ۱۹ چه برنامه ای دارید؟
اجرایی نمودن کامل ماده ۱۹ بدلیل اهمیت آن و نیز معضلات و مشکلاتی که طی سالیان اخیر در اجرای آن پیش آمده نیازمند عزم جدی دستگاههای مرتبط است. این موضوع در دستور جدی کار قرار خواهد گرفت و انشاا.... پیشرفت انجام کار و تصمیمات متخذه بصورت تدریجی اعلام خواهد شد.
۳. برای حمایت از فعالیت های مسولین فنی بهداشتی دامپزشکی در مراکز تولیدی علاوه بر اجرای ماده ۱۹ چه پیشنهادهایی دارید؟
مسئولین فنی بهداشتی رکن اصلی تضمین سلامت و بهداشت انواع دام و فرآورده های خام دامی در کشور هستند و این جایگاه رفیع نیازمند توجه ویژه به ایشان خواهد بود. به تمامی همکاران محترم در ادارات کل دامپزشکی استان ها توصیه میکنم در تقویت این جایگاه مهم تمام مساعی خویش را بکار گیرند چه اگر موقعیت این همکاران در واحدهای مرتبط تقویت گردد شبکه جامعی از ناظرین دولتی و خصوصی در کشور ایجاد می گردد که به هم افزایی اقدامات کمک نموده و ثمرات ارزشمندی بدنبال خواهد داشت و در نقطه مقابل توصیه و پیشنهادم به مسئولین فنی بهداشتی آنست که مستمرا" با حضور در دوره های آموزشی و مطالعه در حوزه کاری و حتی آشنایی با مولفه های دخیل در تولید و عجین نمودن اصول بهداشتی با این مولفه ها نقش بی بدیل خود را در تولیدی بهداشتی ایفا نمایند. هر دو طرف چه بخش دولتی و چه بخش خصوصی بایستی به این باور برسیم که بکارگیری مسئول فنی بهداشتی در هر بخشی تحمیل حوزه بهداشت به بخش تولید نبوده و نبایستی آن را به چشم هزینه سربار بخش تولید نگریست.بهداشت رکن اصلی تولید در عرصه پرورش دام و تولید فرآورده های خام دامی است و علاوه بر نقش ذاتی خود به سبب رعایت اصول حاکم بر آن سبب ارزش افزوده محصول نهایی هم خواهد بود.از نقش مهم نظام دامپزشکی در ارتقای دانش علمی و عملی همکاران مرتبط نیز نبایستی غافل شد و تدوین و اجرایی نمودن دوره های آموزشی بایستی مبتنی بر نیاز بخش های مختلف و مبتنی بر آخرین یافته های علمی و تجربی باشد تا آموزش بتواند نقش خود را بطور کامل ایفا نناید و لذا پیشنهادم بازنگری مستمر بر عناوین دوره ها و بهره مندی از اساتید دارای دانش در دوره های آموزشی برای مسئولین فنی بهداشتی است. خروجی فعالیت و تلاش تمامی ما در این ارتباط بایستی در این راستا باشد که تولید کننده به جایگاه رفیع مسئولین فنی بهداشتی ایمان بیاورد و خود متقاضی حضور آنان باشد.
۴ مهم ترین چالش های موجود در حوزه بهداشتی و پیشگیری کشور کدام ها هستند؟
باور به جایگاه خدشه ناپذیر دامپزشکی در عرصه سلامت و بهداشت عمومی جامعه از سوی مقامات ارشد کشور بایستی بیشتر شود و توجه گردد تخصیص اعتبار به دامپزشکی صرفا" سرمایه گذاری است و نه هزینه . تامین اعتبار و اقلام مورد نیاز جهت اجرای اقدامات پیشگیرانه و کنترلی در حوزه دامپزشکی به لحاظ زمان دارای اهمیتاست. تخصیص یک ریال در موعد مشخص ممکن است ارزشی فزونتر از اختصاص هزاران ریال با تاخیر باشد. در مورد تامین واکسن و مواد بیولوژیک بایستی با برنامه ریزی دقیقتر هم کمیت و هم کیفیت و کارآیی آن مورد توجه بیشتر قرار گیرد. نبایستی شرایطی ایجاد گردد که مسئولین مرتبط در حوزه بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی بجای سیاستگزاری و به روزرسانی برنامه های مرتبط مهمترین دغدغه شان تامین اقلام و تجهیزات برای انجام برنامه ها باشد. از دیگر چالش ها البته ضمن تشکر از همکاران بخش غیر دولتی شاغل در واحدهای پرورش دام و طیور و آبزیان ، کمرنگ بودن انتقال اطلاعات مربوط به بروز و شیوع بیماریهاست که البته در این ارتباط قدم اصلی و بزرگتر را بایستی سازمان دامپزشکی کشور بردارد. در ارتباط با نظارت بهداشتی بر عرضه فرآورده های خام دامی به سبب تعدد واحدهای تولید و عرضه مهمترین چالش کمبود نیرو در این ارتباط است که بنظر می رسد تنها راه توسعه این نظارت ها مشارکت مصرف کنتدگان این فرآورده ها باشد. این آمادگی در تمامی ادارات کل دامپزشکی استانها و حتی شهرستان ها وجود دارد که چنانچه گزارشی مردمی در ارتباط با تخلفات بهداشتی فرآورده های خام دامی واصل گردد ؛ در اسرع وقت به آن واکنش نشان داده شود. در یک کلام عرض نمایم مهمترین چالش ما در حال حاضر عدم باور واقعی جایگاه دامپزشکی در سطوح مختلف جامعه است.
۵. وضعیت نیروی فنی سازمان در استان ها به ویژه در حوزه نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی را چگونه می بینید؟ آیا این حجم نیرو با فعالیت ها تطابق دارد؟
در پاسخ به سئوال قبلی اشاره کردم بدلیل تعدد مراکز تولید ، فرآوری ، بسته بندی ، عرضه فرآورده های خام دامی اصولا" اعمال نطارت با تکیه صرف بر نیروی نظارتی و بازدید از این مراکز امکان ناپذیر است. نظارت بایستی سیستمیک و در کل فرآیند اعمال گردد و در این ارتباط هم صاحبان کالا و هم عرضه کنندگان متعهد به رعایت اصول بهداشتی هستند. البته ضمن بکارگیری مسئولین فنی بهداشتی در جایگاههای مختلف نظارت بخش دولتی نیز بصورت ادواری استمرار خواهد یافت. مصرف کنندگان فرآورده های خام دامی می توانند با گزارشات ارزشمند خود ناطرین بهداشتی دولتی را از وجود عدم انطباق در عرضه فرآورده ها با اصول بهداشتی مطلع نمایند که بسیار ارزشمند خواهد بود.
۶. مهم ترین اولویت های سازمان برای برخورد و پیش گیری از کدام بیماری هاست و در این زمینه چه مشکلاتی دارید؟
کنترل و پیشگیری از تمامی بیماریها هم از دید بهداشتی و هم اقتصادی برایمان مهم است ولی کنترل بیماریهایی همچون تب برفکی و بروسلوز در دامها ، آنفلواتزای فوق حاد پرندگان و نیوکاسل در طیور ، لکه سفید میگو و VHS در آبزیان پررنگتر دیده می شود.به مشکلات در این ارتباط پیشتر اشاره کردم.
۷. همکاران بخش های دولتی و خصوصی در صورتی که تمایل به ارتباط مستقیم با شما داشته باشند از چه راهی می توانند اقدام کنند؟
لطفا" از طریق پیامک و یا با استفاده از نرم افزارهای موجود در فضای مجازی مطالبشان را از طریق شماره همراه 09122825408 به اینجانب منتقل نمایند. معمولا" در طول روز حداقل سه بار پیام های رسیده را بررسی نموده و پیگیری خواهم نمود.
۸. اگر حرف ناگفته ای باقی مانده بفرمایید.
در انتها لازم می دانم از تمامی همکاران شاغل در فضای اطلاع رسانی و بویژه پایگاه خبری تحلیلی فاخته تشکر کنم. صراحت شما در انتقال نقایص در حوزه عملکردی ما و بیان انتقادات ؛ هدیه بی همتای اصحاب رسانه به مدیران دستگاههای اجرایی است. بی شک ما هم در حد بضاعت تلاش می کنیم نسبت به رفع مشکلات اقدام نماییم. بایستی باور داشته باشیم دانستن حق مردم است.
ومن الله التوفیق