به گزارش فاخته به نقل از ایسنا، دکتر زهرا عبداللهی در نشستی ویدیو کنفرانسی با خبرنگاران، درباره نحوه تغذیه در شرایط بحران کرونا و بعد از ماه مبارک رمضان، گفت: یک توصیه و نکته کلی این است که وقتی مصرف زیاد مواد قندی، شیرینی، پرچرب، شور و پرنمک و سرخ شده و به طور خلاصه وقتی مصرف قند، نمک و چربی بیش از حد معمول باشد، عاملی برای تضعیف سیستم ایمنی بدن محسوب میشود و در نتیجه احتمال ابتلا به بیماری کووید-۱۹ را از نظر تغذیه افزایش میدهد.
از شایعه تا واقعیت آفلاتوکسین در شیر
عبداللهی در پاسخ به سوالی درباره وجود آفلاتوکسین در شیر، گفت: بر اساس نظارتها و کنترلهایی که در شیر خام هم در کارخانه و هم پس از کارخانه انجام میشود، از لحاظ آفلاتوکسین مشکلی در شیر نداریم و حتی میزان آن کمتر از مقدار استانداردهاست. اینکه گاهی اخبار و شایعات غیرواقعی منتشر میشود که شیر در ایران پر از آفلاتوکسین است، واقعیت ندارد. ما در این زمینه مرتبا گزارشگیری کرده و میزان آفلاتوکیسین بر اساس کار آزمایشگاهی سنجیده میشود.
وی در این باره افزود: در سطح ما به عنوان وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو و بازرسان بهداشت محیط نمونه محصولات غذایی در بازار گرفته شده و بعد به آزماشگاههای کنترل غذا و دارو ارسال میشود و با پروتکلی مدون نمونهگیری انجام میشود و کنترلها انجام میشود. بنابراین در حال حاضر هیچ نگرانی در زمینه باقیمانده آفلاتوکسین و یا آنتیبیوتیک در شیر بیش از حد مجاز و استاندارد، نداریم. متاسفانه شایعاتی که گاهی اوقات منتشر میشود، مشکلات ما را افزایش میدهد.
مصرف شیر در کشور کم است، شایعه نسازید
عبداللهی گفت: باید توجه کرد که در حال حاضر مشکل ما در کشور مصرف پایین شیر و لبنیات است. مردم شیر و لبنیات را کم مصرف میکنند و عادت ندارند که شیر را به میزان زیاد مصرف کنند. از طرفی خبرهای کذبی هم که دست به دست میچرخد، بر مصرف افراد که شیر مصرف میکنند، تاثیر میگذارد. مصرف شیر در کشور کم است و این خبرهای کذب به سلامت مردم ضربه میزند.
وی تاکید کرد: تمام مواد غذایی و محصولاتی که در کارخانه تولید میشود، نمونه برداری شده و به آزمایشگاههای کنترل غذا و دارو ارسال میشود. این نمونهها با پروتکل مدون و دستورالعملها برداشته میشود. در نتیجه هیچ نگرانی در مورد باقی مانده آفلاتوکسین یا آنتی بیوتیک بیشتر از میزان مجاز وجود ندارد.
لزوم بازنگری در سند آمایش نیروی انسانی تغذیه
عبداللهی درباره سند آمایش نیروی انسانی تغذیه تا سال ۱۴۰۴ نیز اظهار کرد: این گزارش کارشناسی شده نیست و ایرادات بسیاری دارد و متناسب با سیاستهای وزارت بهداشت در بحث تغذیه پیشگیرانه نیست. ما رسماً نظر خود را اعلام کردیم و قرار شد این گزارش بازنگری شود و پیشنهادهای دفتر بهبود تغذیهای وزارت بهداشت، انجمنهای تغذیه و دانشکدهها به شورای گسترش علوم پزشکی ارسال و این گزارش بازنگری شود.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت در پاسخ به سوال ایسنا، مبنی بر اینکه آیا وزارت بهداشت درخواستهایی برای کاهش قیمت شیر و لبنیات داشته است، گفت: از ۲۰ سال پیش که من کارشناس تغذیه وزارت بهداشت بودم تاکنون، مکاتبات و درخواستهای زیادی با امضای وزرای بهداشت و معاونان وزارتخانه برای ستاد هدفمندی یارانهها و سایر نهادها ارسال شده و همیشه وزارت بهداشت درخواست کرده است که باید به شیر و لبنیات یارانه اختصاص پیدا کند و قیمت این محصولات به گونهای باشد تا مردم بتوانند آنها را تهیه کنند و در سفره غذایی خود قرار دهند. وزارت بهداشت همچنان درخواست دارد که شیر به عنوان یک کالای اساسی با قیمت مناسب عرضه شود و تا زمانی که این محصول قیمت مناسب نداشته باشند، ما در افزایش سرانه مصرف موفق نخواهیم بود.
عبداللهی در پاسخ به سوال دیگر ایسنا، درباره برخی باورهای نادرست مانند وجود وایتکس در شیر، گفت: شایعاتی مثل وجود وایتکس در شیر و یا مباحثی که درباره مضر بودن مصرف شیر مطرح شده و آن را به طب سنتی ربط میدهند، اساس علمی ندارد و درست نیست. همچنین اینکه گفته میشود در شیر آنتیبیوتیک یا وایتکس ریخته میشود، درست نیست.
وی ادامه داد: زمانی این موضوعات مطرح شد و صنایع شیر و لبنیات، وزارت بهداشت و... توضیحات لازم را در این زمینه عنوان کردند. باید توجه داشت که در کشور نهادهایی مانند وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو و سازمان دامپزشکی، دارد که صنایع شیر را تحت نظارت خود دارند. استانداردهایی وجود دارند و کارخانجات صنایع شیر تحت نظارت هستند. این صنایع در قبال مجوزهای بهداشتی که برایشان صادر میشود، مسئولند و اگر کارخانهای تخلف کند مجوز بهداشتی کارخانه لغو میشود. این شایعات را ۱۰۰ درصد رد میکنم.