رئیس سازمان نظام دامپزشکی جمهوری اسلامی ایران؛
حمایت اساسی از صنف و اعضای سازمان جزء مهم ترین کارکردهای نظام دامپزشکی است؛ تغییر و اصلاح قانون یکی از چالش های نظام دامپزشکی بشمار می آید
 
ماهنامه الکترونیک فاخته، در دومین شماره خود با عنوان «نظام دامپزشکی؛ چالش ها، کارکردها و انتظارات» به گفتگو با دکتر حامد زارعی، رئیس سازمان نظام دامپزشکی پرداخته است.
Delivery
Delivery
Delivery
Time 1401-10-19 10:46

به گزارش فاخته، در این گزارش آمده است:

«با توجه به موضوع این شماره ماهنامه و انتشار دیدگاه های مختلف در خصوص آن، بنا بر آن شد فرصتی را نیز در اختیار سازمان نظام دامپزشکی قرار دهیم تا ضمن خواندن و شنیدن دیدگاه های مختلف و بعضا مخالف، رئیس این سازمان نیز دیدگاه های خود را بیان کند. لذا انچه در ادامه می خوانید، گفتگوی خبرنگار ماهنامه فاخته با دکتر حامد زارعی، رئیس این نهاد است.

رئیس سازمان نظام دامپزشکی جمهوری اسلامی ایران در این مصاحبه گفت: حمایت اساسی از صنف و اعضای سازمان جز مهم ترین کارکردهای نظام دامپزشکی است.

دکتر حامد زارعی در گفت و گو با خبرنگار ما، در پاسخ به اینکه مهمترین کارکرد نظام دامپزشکی را در کدام موارد می بینید، اظهار کرد:

سازمان نظام دامپزشکی جمهوری اسلامی ایران، سازمانی است دارای استقلال مالی، ‌شخصیت حقوقی مستقل غیردولتی که اهدافی همچون تلاش در جهت ارتقای اخلاق حرفه‌ای در کلیه امور دامپزشکی در چهارچوب ارزش های عالیه اسلام، تلاش در جهت حفظ شئون حرفه دامپزشکی، تلاش در جهت پیشبرد و اصلاح امور دامپزشکی، تلاش در جهت حسن اجرای وظایف فنی و حرفه‌ای دامپزشکان و سایر رده‌های حرفه دامپزشکی، حفظ و حمایت از حقوق صنفی دامپزشکان و سایر رده‌های حرفه دامپزشکی در برابر اشخاص حقیقی و حقوقی، تلاش در جهت همکاری هرچه بیشتر شاغلان حرفه دامپزشکی با دستگاههای اجرایی دولتی به منظور ارتقای بهداشت عمومی و تلاش در جهت حسن اجرای مقررات و قوانین مربوط به امور دامپزشکی را دارد. این ها از جمله وظایفی است که بر عهده سازمان است و سازمان نیز در همین راستا تلاش می کند. همچنین حمایت اساسی از صنف و اعضای سازمان در تمامی حوزه ها جزء مهم ترین کارکردهای نظام است. 

از زمان حضور جنابعالی در نظام دامپزشکی، چه تحولی در این سازمان مردم نهاد رخ داده؟

تحول در تمام حوزه های زیرساختی سازمان و حوزه های سامانه ها از جمله تحولات اساسی در این چند ماه است. به زودی پرتال جدید سازمان رونمایی می شود و به موجب آن تمامی عضویت ها و صدور پروانه ها با نهایت نظم دهی وارد سامانه خواهد شد. در این چند ماه شاهد تحولات ساختاری و اداری بودیم. مبارزه با ویژه خواری ها، نظم دهی مالی و نظم دهی سازمانی و استانی از جمله موارد قابل ذکر است. همچنین برگزاری منظم جلسات شورای مرکزی و مصوبات مفید آن از جمله مواردی است که می توان به آن اشاره کرد. تلاش در جهت افزایش ضریب نفوذ فناوری و دانش در حوزه دامپزشکی نیز مورد دیگری بوده که در این چند وقت اتفاق افتاده است.

مهم ترین برنامه های شما برای ادامه حرکت در مسیر مدیریت سازمان نظام دامپزشکی کدام موارد هستند؟

ایجاد نظم و انضباط در محیط اداری سازمان، ایجاد تحول در امور سامانه های سازمان، شفاف سازی، مبارزه با ویژه خواری، افزایش ضریب نفوذ فناوری در حوزه دامپزشکی، درآمدهای پایدار برای سازمان، اعتلای بخش خصوصی و اعتلای نام دامپزشکی، تلاش در جهت احقاق حق بخش خصوصی از جمله برنامه های سازمان است. ایجاد امکانات معیشتی و رفاهی مستدام و مستمر برای اعضا که در این راستا تفاهم نامه های خوبی در دست بررسی است. همچنین تلاش در جهت ساماندهی مسایل و مشکلات مسئولین فنی به صورت اساسی و ریشه ای که در این خصوص جلسات بسیار متعددی گذاشته شده است. اعتقاد بنده این است که موضوع مسئولین فنی یک بار برای همیشه باید حل شود.

 به نظر شما مهم ترین علت های نارضایتی برخی اعضا از کارکرد نظام دامپزشکی کدام موارد هستند؟

البته همان طور که می دانید تعریف نارضایتی متفاوت و نسبی است. نمی توان گفت نارضایتی از کارکرد نظام وجود دارد یا خیر؛ به هر حال ممکن است بخش های مختلف نسبت به مواردی که وجود دارد نارضایتی داشته باشند. با توجه به اینکه بخش دامپزشکی، بخش بسیار گسترده ای است و حیطه های متعدد و متنوعی دارد؛ همچنین عوامل بیرونی نیز بسیار بر این بخش تاثیرگذار است، بالطبع ممکن است در حوزه های مختلف نارضایتی ایجاد شود. دامپزشکی به شرایط اقتصادی کشور، شرایط مالی و اداری کشور و حتی به تولید نیز وابسته است. هر کدام از این موارد تحت تاثیر قرار بگیرد، روی بخش دامپزشکی نیز تاثیر می گذارد و ممکن است نارضایتی ایجاد شود. گاها دیده شده اتفاقی در دامپزشکی می افتد که این اتفاق مثلا در صنف داروخانه ها ایجاد نارضایتی می کند، اما همان اتفاق در صنف دیگر باعث خوشحالی و رضایت می شود! بنابراین در بخش دامپزشکی همیشه یک تعارض منافعی وجود دارد. همچنین بعضی از موارد حاکمیتی مانند صدور پروانه ها به سازمان نظام دامپزشکی محول شده است، اما زیر ساخت های لازم و بروکراسی سازمانی متاسفانه در سازمان نظام شکل نگرفته است. سازمان وظایف زیادی دارد، اما زیرساخت های لازم شکل نگرفته است و این سبب ایجاد نارضایتی می شود.

همچنین لازم به ذکر است برخی از موضوعات سازمان نظام بر دوش موارد حاکمیتی است مانند ابلاغ تعرفه ها که سازمان نظام پیشنهاد می دهد اما ابلاغ آن برعهده وزارت جهادکشاورزی است. سازمان نظام در این مورد وظیفه خود را انجام داده است. چندین بار تعرفه اعلام کرده، مذاکره صورت گرفته، چندین بار نامه نگاری شده، پیشنهادات ارائه شده و تمامی کارهای کارشناسی توسط سازمان نظام انجام شده است، اما ابلاغ تعرفه دست سازمان نظام نیست و دست وزارت جهاد کشاورزی است. عدم ابلاغ به موقع تعرفه ها توسط وزارت جهاد کشاورزی باعث بروز نارضایتی از سازمان نظام می شود. مورد دیگر، بیمه تکمیلی است. قبل از حضور بنده در سازمان، قرارداد بیمه تکمیلی با شرکتی منعقد شده بود و مسائل و مشکلاتی در این خصوص پیش آمد که در اینجا جای بحث نیست و بعدا در جای دیگر مفصلا به این موضوع خواهم پرداخت. به خاطر عدم تعهدات شرکت مشکلاتی پیش آمد که خوشبختانه به صورت مقطعی در حال برطرف شدن است و روند آن روزانه رصد می شود و این مشکل هم تا آخر سال حل خواهد شد و در قرارداد جدید اجازه نمی دهیم این مشکلات باقی بماند. یکی دیگر از مواردی که باعث ایجاد نارضایتی در بین اعضای سازمان نظام شده، موضوع عضویت و عدم چاپ کارت های نظام است. علت نیز آن است که مسئولیت چاپ کارت های نظام بر اساس قراردادی پنج ساله بر دوش شرکتی خارج از سازمان گذاشته شده است.

 معاونت آموزشی سازمان مصاحبه ای مفصل و جامع در این خصوص انجام داده است که به زودی منتشر خواهد شد و جزئیات  کامل در آن ذکر شده است. بنده دیگر اینجا خیلی به آن اشاره نمی کنم. فقط به گفتن این جمله اکتفا می کنم که به دلیل تفاوت قیمت هایی که ایجاد شده و شرکت حاضر به صدور کارت ها نشده بود این مشکلات به وجود آمد که این مشکل نیز حل شد و مابه التفاوت را از خود سازمان پرداخت کردیم که مشکل اعضا حل شود و ظرف چند روز آینده تمامی کارت های عقب افتاده که بیش از دو هزار کارت است صدور و ارسال خواهد شد که در خصوص اینکه چرا این اتفاق و مشکلات افتاد با جزئیات بیشتر به زودی مصاحبه مربوطه منتشر خواهد شد.

به نظر شما، مهم ترین چالش های فعلی و پیش روی نظام دامپزشکی کدام موارد هستند؟ شرح دهید.

دکتر زارعی در این باره می گوید: اتفاقی که برای کلینیک های دامپزشکی در خصوص مراکز مسکونی افتاد و محدودیت هایی که برای کلینیک های دامپزشکی وجود دارد از جمله چالش های کنونی حوزه دامپزشکی است. همانطور که می دانید در حال حاضر نظرات زیادی در خصوص حیوانات خانگی وجود دارد و یکسری افراد آن را مرتبط با فعالیت دامپزشکی می دانند در صورتی که مسائل فرهنگی جامعه، نگهداری حیوانات خانگی، مشکلات بوجود آمده در خصوص سگ گردانی و غیره جدا و بی ارتباط با فعالیت دامپزشکان است. گسترش این موضوعات است که باعث ایجاد و احداث کلینیک های دامپزشکی می شود. همکاران دامپزشک ما درمانگر هستند و موظف به تامین بهداشت جامعه و بهداشت انسان و در مورادی از جمله خوراک، تربیت و توسعه حیوانات خانگی نقشی ندارد. صرفا به دلیل عدم اطلاع کافی از این قضایا و اینکه اتمامی این موارد را به دامپزشکی ارتباط می دهند، شاهد حجمه هایی بر بخش خصوصی و ایجاد مشکلاتی در ساز و کار کیلینیک های دامپزشکی هستیم.

یکی دیگر از چالش های موجود، در خصوص موارد قانونی است. تغییر و اصلاح قانون نظام دامپزشکی یکی از چالش های ما است که قانون فعلی این را پاسخگو نیست و باید یکسری اصلاحات در قانون انجام شود.

بحث صدور مجوزها مورد دیگری است که در حال حاضر قانون های متعارضی در مورد آن وجود دارد. متاسفانه هم بحث های ظرفیت را داریم و هم بحث های قانون تسهیل مجوزهای کسب و کار را که اینها در نهایت باید در یک جایی با تعادل به هم برسد.

مشکل دیگر در ساختار اداری خود سازمان نظام دامپزشکی و مواردی بوده است که امور مربوط به نظام خیلی بر اساس سیستماتیک و نظم دهی پیش نرفته است که این موراد نیز در حال نظم دهی است.

 آیا انتظارات بخش خصوصی دامپزشکی را از سازمان نظام دامپزشکی به حق می دانید؟ توضیح دهید.

به هر حال سازمان نظام دامپزشکی خانه دامپزشکان است. سازمان نظام یک بخش خصوصی، غیر دولتی و مستقل است و وظیفه دارد تمامی انتظارات بخش خصوصی را پیگیری کند. مطالبات همکاران پیگیری و انجام شود. در واقع می توان گفت بسیاری از این انتظارات درست است. ما تمام قد از بخش خصوصی حمایت می کنیم. تمامی انتظارات بخش خصوصی به حق است. بخش خصوصی باری بر دوش دولت نیست و بودجه ای از دولت نمی گیرد، اتفاقا تمامی بار را از دوش دولت برداشته است. تمام احکام کشور، سیاست ها و برنامه های اصل 44  برنامه هفتم همه در تربیت بخش خصوصی و کوچک کردن دولت تاکید دارد. انتظار بیشتری چه از دولت قبلی و چه از دولت فعلی میرفت که واگذاری ها به بخش خصوصی را گسترش دهد و باعث تقویت بخش خصوصی شود. بالطبع این انتظارات به حق است و ما هم در ادامه هر آنچه بتوانیم در حمایت از بخش خصوصی انجام می دهیم و این اعتقاد راسخ و قلبی ما است که انتظارات بخش خصوصی انتظارات نا به حقی نیست و به جرات می توان گفت در راستای اهداف کشور است.

 در خصوص موضوع دومین شماره ماهنامه الکترونیک فاخته تحت عنوان «نظام دامپزشکی، کارکردها، چالش ها و انتظارات» چه نظری دارید؟ لطفا شرح دهید.

رئیس سازمان نظام دامپزشکی جمهوری اسلامی ایران ضمن تشکر از ماهنامه فاخته که به این موضوع پرداخته است، گفت: انتظار می رود که به صورت عمیق و کاملا بی طرفانه این بحث مطرح و سعی شود واقعا مشکلی حل شود. شخص بنده و سازمان نظام دامپزشکی فعلی کاملا از هیاهوی رسانه ای و مواردی که نتیجه ای در بر ندارد به دور هستیم. از حاشیه سازی کاملا دوری می کنیم. سازمان در شرایط فعلی دنبال کار کردن است. دنبال کارهای اساسی و بنیادی و دنبال اصلاحات اساسی است. به هیچ وجه وارد حاشیه سازی و حواشی نمی شود و از شما هم انتظار می رود این را ملاک مصاحبه های خود قرار داده تا همه با کمک هم بتوانیم مسائل را به صورت اصولی حل کنیم.

اگر حرف ناگفته ای باقی مانده بفرمایید.

مطلب خاصی نیست. فقط اینکه تمامی همکاران عزیزمان بدانند سازمان نظام تمام تلاش خود را برای پیشرفت و بهبود اوضاع بخش خصوصی می کند. اعضای محترم نظام دامپزشکی باید این را در نظر داشته باشند مواردی که سالها درگیر مناقشه بوده، مواردی که سالها مورد بحث بوده است گاها در کوتاه مدت قابل حل نیست. خیلی از مواردی که قابل حل باشد در مدت زمان کوتاه رسیدگی و حل می کنیم اما برخی واقعا مستلزم زمان بیشتری است. انشالله با همکاری همه اعضا، با صبر و حوصله ای که نشان می دهند با پرهیز از حاشیه سازی و پرهیز از هرگونه مواردی که موجب اخلال در کارها می شود همه کمک می کنیم سازمان نظام به اهداف عالی خود برسد و بتواند همیشه در صدر قرار بگیرد. همکاران صنف خوشحال و امیدوار باشند و بدانند تلاش بر این است که انتظارات به حق بخش خصوصی همه اتفاق بیافتد.

منبع: ماهنامه الکترونیک فاخته

 

مطالب مرتبط

چاپ
آیا حساب کاربری نداری ؟ ثبت نام کن

ورود به حساب کاربری